Hey, hvad stresser du over?

mar 9, 2018 | Åndedræt, Meditation, Stress

Hey, hvad stresser du over?

Dengang jeg selv blev syg af stress, så jeg det ikke komme før det ramte mig som en forhammer lige oveni hovedet. Og det er det tricky ved stress! Det er ubevidst -indtil vi rammes hårdt.

En stor del af os lever oppe i hovedet og er sjældent nede og mærke hvad der egentligt lige foregår i kroppen. Hvis vi var gode til at være i kroppen havde vi jo mærket advarselssignalerne for eksempel:

-Indre uro, hjertebanken, forøget svedtendens osv.

-Fornemmelsen af ikke at have tid nok (der findes ikke for lidt tid- der findes for mange gøremål og manglende prioritering. Tiden har vi alle lige meget af alle sammen)

-Dårlig søvn. Svært ved at falde i søvn eller tidlig opvågning

-forøget forbrug af kaffe, alkohol, energidrik, søde sager og andre stimulanser

-anspændthed, hovedpine, ondt i ryggen osv.

 

Men alt det var jeg ikke opmærksom på, jeg havde travlt med at tænke(og være i mit hovede) over alle de indre konflikter jeg oplevede pga. et dårligt arbejdsmiljø mellem medarbejderne på min arbejdsplads og alt det jeg skulle nå.

Og netop den dårlige tone mellem mine kollegaer fandt jeg ud af var min allerstørste trigger. Jeg var kommet tilbage efter barselsorlov og havde egentligt glædet mig til at komme tilbage og se mine kollegaer igen. I mellemtiden havde der dog været både omstruktureringer og nye var kommet til. Nye der i den grad ikke brød sig om hinanden og det lagde de ikke skjul på. Jeg kom til at føle mig klemt i de konflikter der egentligt var de andres, men min retfærdighedssans blev trigget og jeg kom dagligt i konflikt med mig selv ift. at skulle se på hvordan nogen behandlede hinanden dårligt og hvordan jeg skulle bevare mig selv midt i det. Med de værdier som var vigtige for mig.

Men det var ikke kun på arbejde det var svært. Også i mit privatliv havde jeg oplevet kriser og svær sygdom i mine nære relationer. Jeg havde ikke prioritet, at lade mine egne batterier op. der var mange ender der skulle gå op med to små børn, fuldtidsarbejde og pendler tid, en mand der arbejdede meget og et hus der skulle passes. Men vi er nødt til, at lære at lade vores egne batterier op, så vi kan være noget for andre, og det kom jeg til at lære på den hårde måde.

Hvordan fandt jeg så ud af, hvad der var mine vigtigste stress årsager? ved at lære at være opmærksom på mig selv og mine reaktioner.

Når man er stresset, kan man vågne op anspændt om morgenen og undre sig over hvad der har været i løbet af søvnen der gjort en anspændt. Men nogle dage går det egentligt ok. Vær opmærksom på hvordan du har det og skriv gerne en dagbog.

For at finde ud af hvad der stresser dig, er det vigtigt at du er opmærksom på skift og ændringer i din tilstand. Hvad er det for situationer, hvor du går fra at have det ok til at få stress reaktioner (hjertebanken, overfladisk vejrtrækning osv).  Skriv også det ned i din dagbog og beskriv situationerne så objektivt som muligt for dig. Beskriv også de tanker du havde i situationen.

Ca. halvdelen af det der stresser os er vores egne tanker. Den anden halvdel er udefra kommende situationer. Du vil sikkert blive overrasket over at opdage hvad der stresser dig!

 

Men det er ikke noget nemt arbejde så måske har du brug for at søge hjælp. Til gengæld kan du lære, at forebygge stress i fremtiden så det er arbejde, godt givet ud. Stress er nemlig meget individuel. I virksomheder kan man opleve at ændringer stresser nogle medarbejdere mens andre ikke reagerer på ændringerne.

Det der var vigtigst for mig at lære, var at komme i kontakt med kroppen. Dernæst at få tillid til, at lytte til mig selv.

 I MBKT (8 ugers mindfulness baseret kognitiv terapi forløb) bruger vi de første mange uger på meditationer der få os til at forbinde os med kroppen igen. Kroppen er nemlig vores barometer og den er vigtig i arbejdet fra stress hen mod balance og indre ro. Det er også de kropslige symptomer der plager os mest når vi har moderat til svær stress.

Jeg er lige nu i gang med uddannelse der gør mig endnu skarpere på at arbejde med mennesker med stress. I den forbindelse søger jeg ”øveklienter” og derfor giver jeg gratis 2x 3 individuelle samtaler til dig der pt. er ramt af stress. Det er vigtigt det ikke har depression, angst eller andre psykiske lidelser så derfor skal du lige skrive et par ord om dig selv og så udvælger jeg 2 personer der får de 3 gratis stresscoaching samtaler. Skriv en besked på min facebook indbakke eller en mail til elisaferrari.mbkt@gmail.com hvis du gerne vil have min hjælp. Samtalerne skal foregå enten på min adresse i Esbjerg eller via skype hvis du ikke bor i nærheden af Esbjerg

Følg min facebook gruppe for enkelt kursusdage, workhops mv

 

Telefon: 61 71 14 25

Email: mbkt@elisaferrari.dk

© 2016-2020  Elisa Ferrari. Privatlivs oplysninger

Følg mig