Hvordan du selv kan vende en negativ spiral i dit humør med kognitiv terapi!

maj 9, 2018 | Åndedræt, Meditation, Stress

Dette blogindlæg er lavet ud fra et oplæg jeg lavede til PechaKucha aften den 7. maj 2018 til inspiration til dig der har lyst til,  at vende dit eget tankesæt ift. negative tanker.

Taknemlighed

Vores rejse henimod taknemlighed starter for omtrent en million år siden dengang vi mennesker var udstyret med den mere primitive urhjerne.

Dengang var vores tilværelse kort – gennemsnitslevetiden var langt under halvdelen af, hvad vi mennesker bliver i dag.

Tiden blev ikke brugt på stræben efter lykke! dengang handlede det om to ting nemlig at overleve og formere sig –  mad og sex. Onde tunger påstår der findes urmennesker på tinder!

I dag er vi, på trods af udviklingen, stadig ret styret af urhjernen. Den er forprogrammeret på akkurat samme måde som urmenneskets med et meget let vakt trusselssystem (vi har tre følelsesregulerende systemer, trussels-, motivations- og tilfredshedssystemet). Trussels systemet har direkte adgang til vore autonome nervesystem, så når vi bliver ramt på vores trusselssystem mærker vi det med voldsomme fysiske symptomer.

Det betyder altså, at vores hjerner er forprogrammeret til at se glasset som halv tomt – vi skulle nødigt risikere at løbe tør for væske! Men på grund af nyhjernen vil vi ikke nøjes med at overleve og formere os.

Vi vil være leve livet og det lykkeligt. Så hvordan kan vi undgå at urhjernen spænder ben for vores stræben efter et lykkeligt liv?

Hvordan snyder vi hjernens forprogrammering til at se glasset som halvt fyldt?

Det har jeg et bud på:

Vi kan se tanker som stier i hjernen ligesom stier i naturen. Vi har en tendens til at følge de stier der allerede er der, det er nemmest. Lige sådan har vi en tendens til at følge vores gamle stier i hjernen, vores tankemønstre. Vi har rigtigt mange tanke vaner.

Det kan jo godt være lidt uheldigt når nu vi ved, at vi er forprogrammeret til at være pessimister. Måske kender du nogen der brokker sig meget over det samme, dag ud og dag ind. De kan måske slet ikke gøre for det, de er bare fanget i deres egne tankestier.

Men der er en god nyhed! Hjernen er plastisk og ligesom vi kan betræde nye stier i naturen, kan vi betræde nye stier i hjernen.

Det er her taknemlighed kommer ind.

Når vi opøver hjernen til påskønnelse, vil vi helt automatisk søge efter flere ting at påskønne. Og du vil finde det. Ligesom hvis du lige har bestilt en ny bil, og det pludseligt vrimler med biler af det mærke på vejene.

Og når der er et stille øjeblik på 1. etage vil du opleve at hjernen fylder sine egne tankestier med taknemlighed i stedet for bekymring.

Vi snyder hjernen fra at søge potentielle farer, til at søge tilfredshed.

Hvordan mon vi mærker det på vores humør, relationer osv.?

Når vi skifter fokus og opmærksomhed og bevidst træner os selv på opmærksomhed på det der er, lige her og nu, så kan vi ikke samtidigt have opmærksomhed på det vi mangler. Og det er ikke fordi det forsvinder, det handler bare om hvad vi giver opmærksomhed.

Professor Robert Emmons fra University of California har lavet spændende studier om hvad en lykkelig attitude gør ved vores oplevede psykiske tilstand.

Men hvordan kan vi selv træne vores opmærksomhed på en taknemlig attitude?

Som med alt andet vane arbejde kræver det disciplin og vedholdenhed de første 3 uger. Og husk, det du giver opmærksomhed vokser.

Små daglige skridt til forandring er bedre for store skridt. Det skal være let for os. Hvis skridtene bliver for store har vi tendens til ikke at være vedholdende og give op. Husk på at hjernen vil modarbejde forandringen, så det kræver en aktiv indsats.

Hver aften, skriver du ned i en taknemlighedsdagbog, noterne på din telefon, en notesbog ved siden af din seng. Hvad som helst der passer til dig. Allier dig gerne med en ven så i holder hinanden oppe på opgaven og skriv det evt. til hinanden. Sig det også gerne højt for dig selv!

2 ting i 21 dage. ”Hvad er jeg taknemlig for i dag?”

Måske er du fyldt med sorg. måske har du mistet, måske har du smerter, psykisk lidelse eller andet og har brug for hjælp til at se livet i et andet perspektiv.

MEN

Så længe du trækker vejret er du er i live og så længe du er i live er der noget at påskønne

Solen har måske varmet dit kind i dag, du lagde bare ikke mærke til det, måske oplevede du smuk solnedgang, En fremmed hjalp dig med din bærepose eller holdt døren for dig. Måske lykkedes det at få lavet en opgave du har udskudt i længere tid.

Måske kun du tage en dyb indånding og være taknemlig for det her åndedræt!

Som altid er du velkommen til, at komme med feedback, stille spørgsmål og alt muligt andet til mig på tlf 61711425 eller mail: elisaferrari.mbkt@gmail.com, eller på min fb side som du i øvrigt kan følge her: https://www.facebook.com/ElisaFerrari.mbkt/

Jeg elsker at høre fra dig 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Følg min facebook gruppe for enkelt kursusdage, workhops mv

 

Telefon: 61 71 14 25

Email: mbkt@elisaferrari.dk

© 2016-2020  Elisa Ferrari. Privatlivs oplysninger

Følg mig