Mindfulness ? hvad er det egentligt for noget?

jul 18, 2018 | Åndedræt, Meditation, Stress

Hvad er mindfulness egentligt for noget?

Jon Kabat- Zinn har lavet følgende definition
”at være bevidst nærværende i nuet, på en ikke dømmende måde”


Så hvad betyder det egentligt?


Det betyder blandt andet at vi træffer et bevidst valg om at skifte gear i vores bevidsthed.


Gøre gear og være gear


Normalvis er vi mennesker automatisk og uden vi tænker over det i gøre gear.


Når vi er tørstige og tager et glas vand, ved vores hjerne præcis hvad den skal foretage sig for at få hånden til at åbne skuffen, tage et glas, tænde for den kolde hane og sætte glasset under det rindende vand og føre glasset op til munden for at drikke.

Denne proces som vi gør, så automatisk og uden at tænke nærmere over det, er styret af hjernen og er bare en af mange tusinde hjerneprocesser der sker i løbet af vores vågne timer.

Når vi sætter os i bilen, starter den og sætter i gang vil vi fra a til b og vores hjerne er i gøre gear. Det er den mest naturlige gear for vores hjerne at være i, og det er godt for det har bragt os dertil hvor vi er i dag i forhold til den menneskelige udvikling.

Vores hjerner er konstant på arbejde, og vi opdager det ikke engang. Vi er hele tiden i gang, for at opnå noget vi har lyst til eller undgå noget vi ikke har lyst til. Vi følger de impulser om at gøre ting som popper op i hjernen.


Når du mediterer skifter du gear i hjernen til være gear. I være gear hviler du i nuet på en bevidst ikke vurderende måde – uanset hvad der er i det her øjeblik så er det som det er og du møder det der er med åbenhed, nysgerrighed og accept. du forsøger ikke på at opnå noget bestemt men hviler i det som allerede er.


De fleste der har prøvet at meditere har opdaget hvor hurtigt hjernen begynder at kede sig, når det ikke skal foretage sig noget og det er også her mange giver op. De tror at fordi de synes det er kedeligt eller fordi de ikke kan fastholde deres opmærksomhed på det der mediteres på så må det være fordi de ”ikke kan finde ud af det”.


Hvis du rammes af det vil jeg opfordre dig til at blive ved – det er nemlig sindet der forsøger at lokke dig tilbage i gøre gear igen. Nøjagtigt ligesom din vægt vil forsøge at finde tilbage til sin oprindelige vægt efter en slankekur, vil sindet hele tide forsøge at få dig i gøre gear.

Det er derfor en helt særligt energi du skal lægge i meditationen og det er ikke ”bare” at sidde uden at lave noget.


Du kan i stedet se det som en mulighed for at lære noget om dit eget sind. Prøv i stedet at observere ”kedsomheden” tanken der sætter den i gang og de fysiske fornemmelser og følelserne der følger med tankerne.
Prøv, om du kan genkende det der sker på andre områder af dit liv.

Måske sker det samme når du skal lave en opgave på arbejde som du synes kræver meget af din energi, eller måske sker det når du spiller ludo med dine børn.

Mindfulness handler om at møde sig selv med åben, nysgerrig interesse, uden at dømme dig selv men med accept af det der sker. Når du gør det giver du dig selv en mulighed for at handle anderledes end du plejer fordi du genkender det der sker med dig og du lærer at du ikke behøver, at følge alle de impulser du får – f.eks. lige at tjekke de sociale medier under opgaven, stoppe ludospillet til ærgrelse for børnene eller hvad du nu plejer at få impuls om at gøre.

Du får nu mulighed for at træffe et valg. Du kan gøre det du plejer og følge dine impulser. Du kan lade være med at gøre noget eller måske vælge noget helt tredje.


Når du kan det, lever du med mindfulness integreret i dit daglige liv. De formelle meditations øvelser har båret frugt og du er i stand at kontrollere din automatreaktioner.

Ikke dine tanker- dem forsøger vi ikke på at kontrollere . Vi har ca 66.000 tanker i døgnet og de er ”bare” mentale konstruktioner der kommer og går. De afspejler ikke nødvendigvis virkeligheden. Det vil du opdage når du bruger tid på at observere dine tanker. Men du kan  kontrollere dine handlinger.


Vil du lære, at skifte gear?


Det siger sig selv at, den form for opøvelse af ro, kræver træning og tålmodighed, men undersøgelser viser at du kan lære det ved det evidensbaserede program Mindfulness baseret kognitiv stress reduktions forløb som varer i 8 uger. Det er ikke noget du kan læse dig til og det er yderst vigtigt at din underviser har mindfulness meditation dybt forankret i sit eget liv for at du selv kan lære det.


Der er stadig ledige pladser på mit forløb som jeg starter op i Esbjerg torsdag den 23. august og de efterfølgende 7 torsdage fra 18.30 til 21.00. Du kan læse mere og tilmelde dig her


https://elisaferrari.dk/8-ugers-mindfulness/?preview=true

 

 

 

 

 

Følg min facebook gruppe for enkelt kursusdage, workhops mv

 

Telefon: 61 71 14 25

Email: mbkt@elisaferrari.dk

© 2016-2020  Elisa Ferrari. Privatlivs oplysninger

Følg mig