Stresset? sådan skaber du ro når du rammes ud af det blå

okt 3, 2018 | Stress

Når der er for stor forskel mellem virkeligheden og den virkelighed vi ønsker os opstår der stress. Det gælder både ift. vores relationer, arbejde og måden vi ønsker at leve vores liv på.

Når diskrepansen mellem virkeligheden og vores ønskede virkelighed har været for stor i for lang tid, reagerer kroppen med stress symptomer. Blandt andet på grund af den hormonelle ubalance der opstår. Stresssymptomer kan være dårlig søvn, Irritabilitet, koncentrations vanskeligheder, dårlig hukommelse social tilbagetrækning, nedtrykthed osv.

Rigtigt mange mennesker der kommer hos mig, til behandling af stress beretter om, at noget af det sværeste er fornemmelsen af at miste kontrol. Kontrol over sine tanker, følelser og adfærd.
Dette kontrol tab kan føles enormt lidelsesfuld og det kan blive en ond cirkel for nogle gange medføre følelsen af kontroltab, at du får endnu flere negative tanker og angst. Helt utilsigtet påfører du dig selv ekstra lidelse.

I mit arbejde bruger jeg den kognitive metode så du får en større forståelse af dig selv. Det kan i sig selv give en lindring af den kraft hvormed dine følelser river i dig.

Med den kognitive diamant gør vi din indre verden til genstand for undersøgelse i den ydre verden. Så det bliver nemmere for dig at kigge på det og på den måde får du en tydeligere fornemmelse af hvad det er inde i dig der forårsager dine lidelser. Vi undersøger sammenhængen mellem dine tanker, følelser, kropslige fornemmelser og den adfærd du har der knytter sig til det.

 

 

 

 

Du kan starte med at se på situationen. Beskrive den så objektivt som overhovedet muligt. Husk også at medtage hvad der er gået forud f.eks. hvordan har din dag været? Hvad er der sket inden som har påvirket dit humør?

Situationen: Om dagen på arbejde har der været en uoverensstemmelse med min kollega og der har været travlt efter jeg kom hjem med at handle ind, lave mad, vaske op osv. Jeg har lige puttet mine børn til nat, og har sat mig ind i stuen for at se lidt tv inden jeg skulle smøre madpakker. Jeg registrer at mit hjerte banker højt og hurtigt.

Tanke:
-Hvorfor sker det her
-Jeg kan ikke klare det
-Er jeg mon ved at blive skør

Følelse:
-Tristhed (ikke at klare sit liv)
-Angst (at blive skør)

Kropslige fornemmelse:
-Endnu mere hjertebanken
-Høj puls
-Kvalme/uro i maven
-Rysten
-Sveder
-Hyperventilerer
-Indre uro

Adfærd:
-Bliver indadvendt og fraværende
-Evt. bliver udadreagerende og plæderende for hjælp
-Græder

Det kan være stor hjælp blot det, at få indblik i hvad der udløser din stress. Ca. halvdelen af vores stress triggere er ydre årsager. Den anden halvdel er vores egne tanker. I kognitiv terapi, kigger vi på den udløsende tanke og vi undersøger tankens sandhedsværdi. Nogle af vores tanker kan nemlig være forvrængede afspejlinger af virkeligheden.

Man kan også bruge mindfulness træning som en metode til at regulere sin stress. Jeg bruger kombinationen mindfulness og kognitiv terapi.
Når du bruger mindfulness og får kontakt med nuet, kan du se virkeligheden mere klart og i kontakten med nuet kan du spørge dig selv om følgende:

Hvilken problemer har jeg lige nu i det her øjeblik? Ikke tidligere i dag eller om 10 minutter men lige her og nu?
Og dermed kan du give dig selv en kort pause fra det virvar af følelser og tanker der river i dig og give dig et pusterum så du kan vælge en mere gavnlig adfærd. I ovenstående tilfælde måske bede om hjælp til gøremålene, tage et varmt fodbad eller bad som kan virke beroligende eller aflede dig selv med kognitive teknikker eller åndedræts øvelser.

Lider du af stress? Så kontakt mig på tlf 6171-1425 eller mail elisaferrari.mbk@gmail.com og hør hvordan jeg kan hjælpe dig enten via individuel samtale eller mindfulness baseret kognitiv stress reduktions forløb på hold.

 

 

Følg min facebook gruppe for enkelt kursusdage, workhops mv

 

Telefon: 61 71 14 25

Email: mbkt@elisaferrari.dk

© 2016-2020  Elisa Ferrari. Privatlivs oplysninger

Følg mig